kedd, 23 március 2010 17:40

Videó készítés

Írta:
Videó készítés (a kezdet - kezdőknek)

A cikket készítette: LeonSilver Először is szükségünk lesz néhány szoftverre, mégpedig a következőkre:
A Fraps beállításaA mappa választása ahova mentse a fájlt tetszőleges, de arra figyeljünk, hogy legyen rajta elég hely (egy 5 perces felvétel ~2GB körül mozog). Ugyan így a HOT KEY is szabadon választható. Célszerű olyan gombot választani, amit másra nem használunk. Az fps érték választásánál szintén tartsuk szem előtt, hogy ha magas, akkor lényegesen nagyobb lesz az elkészült file mérete. A 25fps tökéletesen elegendő.

Virtual Dub Mod

Első nekifutásra nyissuk meg a fájlt, amit a Fraps segítségével csináltunk.Alul a megjelölt résznél vannak különböző nyomógombok, de nekünk max a jobb szélső lehet hasznos, amivel a kész videóban tudunk területet (-tól -ig) kijelölni. Ezt a kijelölt részt aztán kivághatjuk, másolhatjuk vagy akár csak ezt a részt tömöríthetjük.

A Video - Compression menüben állíthatjuk be, hogy mivel és hogyan tömörítse a filmünket. A legjobb eredményt az Xvid MPEG-4 kodekkel lehet elérni.A Configure gombra kattintva állíthatjuk be azt, hogy a tömörített fájl minősége ( ezáltal a mérete ) mekkora legyen.Én általában az 1-es értéket (ez a legjobb) választom, de ha túl nagy a fájl, akkor ezt a csúszkát 3-as értékre állítom. Érdemes próbálgatni, hogy kisebb méret elérése érdekében milyen értéken megfelelő még a képminőség. Én nem vagyok híve annak, hogy minél kisebb legyen a fájl és a minőség meg nem lényeg. A többi beállítás nekünk, amatőröknek jó úgy, hogy van ;)

Ha ez meg van, jöhet a mentés.Itt már nincs más dolgunk, mint a fájlnak nevet adni, kijelölni a mentés helyét és kattintani egyet a mentés gombra. Ha valaki vágni, szerkesztgetni akarja a művét annak sajnos a zsebébe kell nyúlni (meglehetősen mélyre) én ugyan is nem ismerek ingyenes vágó / szerkesztő szoftvert. Ami van az meg nem olcsó. Nagyon-nagyon jó a Sony Vegas Pro (www.sonycreativesoftware.com) szoftver csak hát kicsit húzós az ára (500$-tól).

Készítette: